sobota 1. února 2014

Rozhovor s organizátorem akce Gayman - Marianem Kajzerem


Pro ty, co neměli možnost slyšet o akci Gayman, nebo o organizátorovi této akce - Marianu Kajzerovi, tak v první řadě doporučuji webové stránky www.igayman.cz a nebo stránky facebookové https://www.facebook.com/gaymancr
V první řadě ale nesmím zapomenout zmínit, že tato akce se podílí i na charitativní pomoci, navíc spousta úžasných umělců jako je např. Helena Vondráčková a další vystupovali na akci, aniž by si řekli o honorář. Snažím se říci, že spousta lidí má o akci předsudky, aniž by znali celý příběh :)

Rozhovor s Organizátorem akce Gayman - Marianem Kajzerem

1) Spousta lidí srovnává neúspěchy s předchozími ročníky právě s kontroverzním gay pochodem Prague Pride. Myslíš si, že je to dobře? 

Myslím si, že je to absolutní nesmysl. Ještě když byl pochod v Brně, jsem to byl já, kdo se hádal s Brňákama ( ve vší úctě k ním ), že tato akce patří do Prahy. Navíc, nejsme tak velkou zemí, aby tady bylo několik "Pride" třeba jako v USA. Co se týče spojení soutěže GAYMAN a Prague Pride, tak to jsou absolutně odlišné akce. Není rozdíl jen v počtu lidí v teamu obou akcí, ale také v charakteristice obou akcí. Moc mne mne však mrzí, že dnes pořadatelé různých "Queer" akcí spolu nespolupracují, spíše si hází klacky pod nohy, to samé platí o klubech. Je to obrovská škoda. Mým názorem je to, že kdyby to bylo obráceně, vnímalo by i okolí LGBT komunitu úplně jinak. Bojujeme za svá práva, ale nejsme schopni proto udělat nic uvnitř naší "komunity", což si myslím stojí k zamyšlení.
2) V posledních týdnech se můžeme na internetu dočíst velkou míru kritiky k tvé akci GAYMAN. Proč myslíš, že tomu tak je? 
Hned na úvod musím říci, že GAYMAN není akce nikoho. Jsem jen člověk, který tuto akci obnovil po 10 leté pauze, jako finalista 1999. To, že GAYMAN je špínou máchán, je sice nemilá, ale součást, akce pořádaná pro naší komunitu. Kdokoliv má LGBT Club, a nebo kdykoliv dělal akci pro nás, ví o čem mluvím. Nemyslím si, že by lidi řešili až tak soutěž, jako řeší mne. Hodně lidí se chtělo zviditelnit na něčem "Novém" a pak soutěž mít za vlastní. Jen takhle to prostě fungovat nemůže. Já jsem rebel a vím to o sobě, i to, že jsem udělal spousty chyb. Hodně lidem jsem věřil, dal na dobré slovo, a taky to tak dopadlo. Příkladem je GAYMAN 2012, kde zbyly průsery, podvody, dluhy a pomluvy. Jen bohužel, když dáš někomu vratnou zálohu, počítáš s návratností k vyúčtování. Když dosadíš svého člověka do šatny, počítáš s tím, že to bude mít pro sebe. Když se domluvíš na tom, že zvuk bude bez chyby, nepočítáš s tím, že si umělci po finále lehnou na dva měsíce s hlasivkami..... A tak bych mohl pokračovat, včetně odcizených věcí zapůjčených pro akci s důsledným potvrzením, že místnost bude uzamčena. Dalo by se mluvit, psát, hrozně dlouho, ale myslím si, že každý rozumný člověk pochopí, že to není jednoduché. ANO udělal jsem chybu v důvěře. To už je však jinak.


3) Jak to je s finalisty? Jak berou soutěž?

Finalisté 2014 jsou pro mne hrozně zvláštní, ve vší úctě k nim. Letošní ročník se opět snažilo pošpinit několik lidí. Většinou ti, kteří si hrají na pány redaktory, produkční, fotografy, managery a při tom jsou absolutní nuly. Já se k nulám dobrovolně hlásím. Nikdy jsem nechtěl, a nechci, být jakousi "Gay celebritou". Osobně si myslím, že je to ubohé a stupidní označení. Lidé jako je Jirka Hromada, Vašek Glazar, Zdeněk Troška a další jsou osobnosti, ne celebrity "teplého ražení". Něco dokázali. Co jsem dokázal já? Udělat tři ročníky na koleně s blbci za zády? Co dokázali další? Panové Mráček, Rejmon, Frýda.... Úplně to samé co já. Nic. Ve vší úctě k tobě, ani ty ne. Nová generace má své vzory, a i my (co jsem jmenoval) mezi ně, bezesporu, patříme. Ale co to vlastně odkazujeme těm mladším? Hádky, intriky, promiskuitní drby, kradené fotky, poškozování jeden druhého... 
Letošní finalisté to i takto berou, ví, čím si soutěž prošla, a přes to dala přednost GAYMANovi. Je to seskupení, pro mne, až zvláštně zajímavých mužů. Každý má něco, co dokáže nabídnout a čím zaujmout jak diváky, tak porotu. Letos si opravdu nedokážu tipnout vítěze. Každopádně si jejich důvěry nesmírně vážím. Všech, i semifinalistů (pravých) ač nakonec casting odpískali s lží a podpásovkou. A těm co soutěží jinde přeji hodně štěstí, ač dle mého názoru jsou do počtu, takže marně.

4) Gay bar Piano s akcí GAYMAN spolupracuje, což je určitě velká reklama, ale co třeba i jiné kluby, weby...atd
Jak se třeba ostatní zapojují, jestli vůbec.
Osloveny byly všechny cluby jak u nás, tak na Slovensku. V Piano Baru byl casting a akci podpořilo i s tím málem, co šlo (prostor na casting a následnou párty) a za to jim patří obrovské díky. Ale spolupracujeme i s cluby JampaDampa, Pink Bunny.... V minulosti to byla třeba Latimerie, Stage, FMC, Rio, Fiesta, Ikarus, Sokol... I jim je potřeba dát poklonu. Dnes je doba opravdu zlá, a je mi jasné, že majitelé clubů si nemohou dovolit dávat každé akci desetitisícové příspěvky. To by jsme za chvíli měli akce typu GAY slavík, GAY Lev.... To nejde. Ale nechápu, proč ti, kteří se už zapojí do propagace  v rámci nás, nejsou schopni rozvrhnout si to. Např. říci si mám tolik a tolik financí a chci být vidět tam, tam, tam.... Je tu tahle, tahle, tahle akce. Ikdyby každé akci dal každý club 500.- podpoří a bude vidět. Pro každou akci obrovská podpora. Jen v ČR je více než 60 clubů! a  krát 500... Víc není dodávat...
5) Kolik lidí se přišlo podívat loni na vyhlášení, a kolik se předpokládá letos?
Loni bylo cca 450 lidí. Letos se uvidí. Pokud se určití "bojovníci" uklidní, může to být další krásný večer pro všechny. Sál je pro 650 lidí.

6) Na finálním vyhlašování vystupují i známí zpěváci a umělci. Na koho se můžou lidé těšit letos?
Na tuto otázku ti ještě neodpovím, každopádně těšit se mohou. Bude to pestré, zábavné a nové. Největší šok budou asi moderátoři.

7) Kdo je například sponzorem této akce?
Sponzory akce již několik sezón jsou třeba STORM London, Oasis City či Studi Pokorný. Sponzoři se mění každým rokem. Není to GAYMANem, ale tak to mají všechny akce. Pro mne osobně moc znamená i  psychická podpora úřadujícího GAYMANa Marka Zlého a Jihočeské Lambdy, kteří pořádají 4. rokem "Duhový Ples" v Ostravě. Oficiálním nápojem GAYMAN 2014 je Red Bull.

8) Na stránkách Lukáše Rejmona jsem se dočetl, že akce GAYMAN je v dluzích, a další ročníky by mohly být v ohrožení.
Je to pravda? 
Kdo je Lukáš Rejmon? :) Viz výše, bez urážky k jeho osobě. Baví mne ti, kteří řeší dluhy GAYMANa. GAYMAN dluhy nemá, mám je já, a jen proto, abych tuto soutěž dal, pro nás.... Nedávám si žádosti o baner s prosbou o příspěvek... Je to dluh můj a má věc. GAYMANi dostali vždy vše co jim náleželo. Takže, až si (třeba) i Lukáš zaplatí své pohledávky a pak vytahuje cizí.... GAYMAN dluhy nemá, mám je já a to je na mě. Až mi někdo začne se splátkami pomáhat, ať do mne kope.

9) Slyšel jsem, že existuje velmi podobná soutěž, a snaží se konkurovat akci gayman. Jak na to reaguješ?
Slíbil jsem, že nebudu útočit, a to splním ( slib Tomáši Frýdovi ). Soutěže jsou podobné, ne však zcela stejné. Nejde je srovnávat. GAYMAN bude mít 13. ročník, oni začínaj. Osobně jim přeji hodně štěstí, a dobrý výběr vítěze. Víc to nekomentujme, a nechme se překvapit co bude po finále obou soutěží.

10) A na závěr, je něco, čím bys rád nalákal lidi, aby se přišli podívat letos? Bude něco nového, co dřív nebylo?
Jej toho je.... Ale nebylo by lepší počkat si na samotné finále? Jediné co prozradím, je změna vstupného, teamu, a v květnu změna GAYMANa. 
Děkuji za rozhovor, a všem čtenářům tvého webu přeji mnoho zdaru



4 komentáře:

  1. Opět lži pana Kajzera. Dluhy má Gay Man, ať se zeptáte kde chcete, tak má dluhy Kajzer a jeho Gay Man. Proč už nezaplatil účinkujícím atd.? Raději kope do druhých, než by si konečně přiznal chybu a raději splnil to, co slíbil, že soutěž dělat nebude!
    A podpora Marka Zlého? To taky mluví o všem, ten který nadával na Mariana a teď leze do zadku. Možná by bylo fajn udělat rozhovory s těmi, kteří dřív sponzorovali, vystupovali atd., proč už Kajzera nikdy ne! Např. Banánová Halina, Martin Kubín, Latimerie, Pepa, Zbyněk, atd., atd.,....

    OdpovědětVymazat
  2. Prej vítězové vždy vše dostali :-) To je hodně k smíchu. A kdy tady dáte pane Kajzer Tomáši Frídovi (ne Frýdovi, jak píšete) zahraniční zájezd, který vyhrál a nedostal. I letenky na evropskou a světovou soutěž, kam jste ho poslali si musel platit sám. A když se ozval, hned jste mu titul sebral.
    Pane Kajzer, jste ostuda, tak nechápeme, proč se pořád ozýváte a obhajujete. Nikdo Vám skoro už nevěří a ti co ano, ti na to zase jen doplatí!
    Karel Tomšů

    OdpovědětVymazat
  3. Anonymní: 1 i 2 Frýda dostal vše!! Pokud tvrdí něco jiného LŽE a nebylo by to poprvé. Letenky nebyly součástí výhry! I v tom Frýda lhal! Kubín? Ta špína co v OV spí s každým bez olačky a pak káže vodu? :D B.H. nic nedluží. Pepa ať je rád, že je rád...

    OdpovědětVymazat
  4. gay man je jen pro zabavu blaznov je to samej pornoprostít kolík ich muselo opustit naposled 2015 chlapeček u tyči ako go tanečnik samej prostítut zbalte to je to vysměch

    OdpovědětVymazat